Het Prins Hendrik Internaat

Wij leerlingen van het Oosterlicht College in Nieuwegein, hebben onderzoek gedaan naar het Prins Hendrik internaat in Vreeswijk. Dit, omdat wij op school een project hebben over erfgoederen. Wij vertellen in dit artikel over bijzondere erfgoedlocaties in Nieuwegein, de bouw, de mensen die in het internaat zaten en waar het gebouw voor diende. Ook schrijven wij over de functie van het gebouw nu.

Geschiedenis
Op 23 januari 1911 wordt er door de protestantse kerk in Vreeswijk een vereniging opgericht. Deze vereniging heet De Vereeniging tot stichting en instandhouding van een school met den Bijbel voor Schipperskinderen. In 1913 koopt de vereniging daarom in Vreeswijk een stuk grond. Omdat de schipperskinderen niet zomaar naar huis kunnen gaan, moest er een internaat voor deze kinderen komen. Daarom besloten ze om een internaat en een school voor deze kinderen te bouwen.

Op 28 augustus 1915 werd het Prins Hendrik internaat geopend. Er zijn op dat moment 94 leerlingen. De leerlingen krijgen naast de gewone vakken ook vakken die ze kunnen gebruiken als ze later zelf ook willen gaan varen.

Gebouw
Het gebouw diende als internaat en als school voor schipperskinderen. In het begin van de jaren dat het internaat bestond, waren er 94 leerlingen die verbleven in het internaat. Het gebouw gaf plaats aan 160 kinderen. De jongens werden van de meisjes gescheiden. Op de begaande grond waren vier leslokalen. Omdat er soms gebrek was aan ruimte, werd de centrale hal tevens gebruikt als binnenspeelplaats. Naast de keuken en broodkamer waren er twee eetzalen, die elk plaats boden aan 80 kinderen. Op de eerste verdieping bevonden zich twee slaapzalen van 40 kinderen per zaal. Een voor de jongens en de andere voor de meisjes. En het trappenhuis bevond zich centraal in het midden in het gebouw met twee gescheiden trappen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk